وکیل مهریه | انواع مهریه + شرایط مطالبه و نکات حقوقی

مهریه مالی است که مرد همزمان با انعقاد نکاح در سند رسمی ازدواج متعهد می شود به همسر خود بپردازد. مهریه باید چیزی باشد که در بین مسلمانان مالیت داشته باشد، مثلا شراب را نمی توان مهریه قرار داد، زیرا در بین مسلمانان مالیت ندارد، بنابراین مهریه می تواند پول نقد، سکه و طلا، اموال منقول و غیر منقول و حتی انجام کار خاصی بر ذمه شوهر باشد، مثلا اینکه شوهر به عنوان مهریه متعهد شود که سوره یاسین را به همسرش بیاموزد. مهریه باید کاملا مشخص و معین باشد و مبهم نباشد مثلا اینکه زوج بگوید یکی از خانه هایم یا زمین هایم یا سه دانگ از خانه ای که در آینده میخرم را به عنوان مهریه به زوجه می دهم صحیح نیست. مهریه بعد از نکاح و ثبت در سند ازدواج به عنوان دین و بدهی بر ذمه زوج قرار می گیرد.

مهریه چیست؟

مهریه چیست؟

مهریه مالی است که در زمان جاری شدن خطبه عقد، زوج متعهد می شود که آن را به زوجه بپردازد که می تواند در غالب پول رایج مملکت، سکه، ملک، آپارتمان باشد. زوجه می تواند مهر خود را در هر زمانی که بخواهد از زوج طلب کند. امکان مطالبه مهریه هم از طریق دادگاه و هم از طریق اجرای ثبت وجود دارد.برای گرفتن مهریه عقلانی است که از وکیل متحصص خانواده کمک و مشاوره گرفت.

انواع مهریه

مهر المسمی:

این نوع مهریه در زمان عقد میزان آن تعیین می شود و در سند ازدواج نیز مقدار مشخص و ثبت می شود و در اصطلاح به آن مهر المسمی می گویند. در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران در مهر المسمی هیچگونه محدودیتی وجود ندارد و زوج و زوجه هر میزانی که بخواهند می توانند بعد از توافق در سند ازدواج به ثبت برسانند و استفاده از خانه و ملک بعنوان مهر در مهر المسمی امکانپذیر است.

مهر المتعه:

مهر المتعه به زنانی  تعلق می گیرد که در زمان عقد برای آن ها هیچ مهری در نظر گرفته نشده است و مرد قبل از نزدیکی و قبل از تعیین مهر اقدام به طلاق زن می کند. میزان مهر المتعه با توجه به وضعیت مالی مرد تعیین می شود.

مهر المثل:

مهر المثل مهری است که در ضمن عقد زوجین بر سر آن به توافق نرسیده باشند و مقدارش تعیین نشده باشد ولی به جهاتی ابطال شده باشد برای مثال ملکی که برای مهریه انتخاب کرده اند مجهول باشد. در این موارد مهر المثل به زن بعد از عقد و بعد از نزدیکی تعلق می گیرد. از شروط اسقرار مهر المثل نزدیکی می باشد. عوامل که میزان مهر المثل را تحت تاثیر قرار می دهد شامل وضعیت زن و شرایط و اوضاع می باشد. برای مثال ویژگی اخلاقی، خانوادگی، میزان تحصیلات علمی و هنری، معیارهای جسمانی و سایر مواردی که در عرف می تواند میزان مهر را تحت تاثیر قرار دهد، تعیین کننده مهر المثل است.

انواع مهریه از لحاظ نحوه دریافت

انواع مهریه از لحاظ نحوه دریافت

مهریه از لحاظ نحوه دریافت به چند دسته تقسیم می شود که در ادامه توضیح خواهیم داد:

عند المطالبه:

مهریه بعنوان دینی برگردن مرد قرار دارد و منظور از عندالمطالبه بودن آن اینست که هر زمان بعد از عقد زوجه می تواند با مراجعه به دادگاه های خانواده تقاضای دریافت آن را کند و مرد نیز باید آن را پرداخت کند.

عندالاستطاعه:

در این مورد بعد از عقد چنانچه زوجه طلب مهراش را بکند بر اساس توانایی مالی زوج دادگاه تعیین می کند که چه میزان از آن را باید بپردازد. در این مورد چنانچه زوج قادر به پرداخت مهریه نباشد زوجه نمی تواند از حق حبس خود استفاده کند.

مهر السمی:

مطابق مواد ۱۰۷۸-۱۰۷۹-۱۰۸۰ قانون مدنی در باب مهریه می تواند هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملک هم باشد از قبیل مال غیر منقول منقول وجه نقد سکه بهار ازادی و غیره به عنوان مهر تعیین نمایند.مقدار و میزان ان با توافق طرفین معین می شود اما مطابق قانون در هر حال مهریه باید تا حدی که برای طرفین رفع جهالت می نماید معلوم باشد معلوم به این معنی که مهریه نباید مجهول یا غیر قابل تشخیص باشد به مهری که بدین صورت و با توافق زن و مرد در مورد نوع و جنس و مقدار ان تعیین و در عقدنامه قید می شود مهرالمسمی گفته می شود.

مهرالمثل و مهرالمتعه:

مطابق ماده ۱۰۹۳ قانون مدنی که بیان می کند:هرگاه مهریه در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق مهرالمتعه است و اگر بعد از ان طلاق دهد مستحق مهرالمثل است.

از این ماده تعریف دو نوع مهریه یعنی مهرالمثل و مهرالمتعه محرز می شود از این تعریف استنباط می شود که در هر دو نوع مهریه حتما تعداد مهریه تعیین و در عقد ذکر نشده باشد ثانیا اگر شوهر قصد طلاق زن را داشته باشد و نزدیکی واقع نشده باشد به زن مهریه المتعه تعلق می گیرد و اگ رپس از نزدیکی طلاق دهد مهرالمثل به وی تعلق خواهد گرفت به انضمام این که برای تعیین مهر المتعه وضعیت مرد مطابق ماده ۱۰۹۴ قانون مدنی از حیث توان مالی توسط کارشناس رسمی دادگستری مورد بررسی قرار می گیرد.

نکته ی قابل ذکر ونهایی اینکه علاوه بر موارد فوق در موارد ذیل هم زوجه مهر المثل تعلق می گیرد:

  1. در نکاح دائم مهر ذکر نشده و قبل از تراضی بر مهر معین بین انها نزدیکی واقع شود.
  2. اگر اختیار تعیین مهر به زن داده شده باشد زن نمی تواند بیشتر از مهر المثل تعیین نماید یعنی حداکثر تعداد مهر تعیین شده توسط وی باید مهرالمثل باشد.
  3. هرگاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر ان را پس از نزدیکی طلاق دهد
  4. در صورت جهل زن به فساد نکاح و وقوع نزدیکی
  5. در صورتی که مهرالمسمی مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد.

بهترین وکیل مهریه

بهترین وکیل مهریه

وکیل خانواده لزوماً بایستی تسلّط و احاطۀ کامل در موضوعات حقوق خانواده داشته باشد و در واقع می توان گفت فردی می تواند به عنوان بهترین وکیل طلاق یا بهترین وکیل مهریه و … شناخته شود و در میان جامعۀ وکلا در زمینۀ خاصی زبانزد وکیل های یک شهر یا کشور و یا حتی افراد جامعه قرار گیرد که علاوه بر آشنایی و شناخت کافی نسبت به علم حقوق خانواده و فنون و شیوۀ درست دفاع از موکّل، در به کرسی نشاندن حقوق موکل خود در دادگاه وکیل خانواده راستای اجرای عدالت، توانا و حاذق باشد.

یکی از مواردی که بهترین وکیل مهریه یا طلاق باید از آن برخوردار باشد داشتن مهارت و قابلیت علمی و فنّی برای انجام امر موضوع وکالت یا مشاوره است.

اشتغال به حرفه وکالت، مانند سایر مشاغل تخصصی و حرفه ای دیگر، نیاز به آگاهی علمی و نیز آشنایی با مهارتهای فنّی این حرفه دارد. جنبۀ علمی حرفۀ وکالت، شامل آشنایی با مبانی حقوق و مقررات موضوعه اعم از قوانین و آیین نامه ها و تصویب نامه ها و آراء وحدت رویه و همچنین عقاید و دیدگاههای علمای حقوق در ارتباط با موضوع است که با مطالعه کتب و تألیفات حقوقی حاصل می گردد.

این بخش از مهارتهای حقوقی لازم برای بهترین وکیل مهریه با نیازی که قضات دادگاه خانواده به دانش حقوقی برای امر دادرسی دارند، یکسان است و بی اطلاعی از مبانی حقوق و قوانین حاکم بر دعوی موضوع وکالت یا امر موضوع مشاوره، به همان اندازه نکوهیده است که قاضی، قانون مرتبط با دعوی مطروحه را نشناسد.

ویژگی های  مهریه

مهریه برای اینکه از نظر قانونی قابل پذیرش باشد باید ویژگی هایی داشته باشد در غیر اینصورت ابطال خواهد بود ولی ابطال آن به معنی ابطال عقد نمی باشد. ویژگی های آن شامل:

  1.  مقدار آن باید از لحاظ جنس مشخص باشد.
  2. مهریه باید دارای ارزش عقلایی مشروع باشد به این معنی که در بازار قابلیت داد و ستد داشته باشد مثل ماشین، زمین و … که بتوان آن را معامله کرد.
  3. مهریه باید قابل برای زوجه قابل تملک باشد.
  4. مهریه نباید جز اموال وقفی یا اموال عمومی باشد و باید قابلیت نقل و انتقال داشته باشد.